Guide till att välja rätt väggfäste

Det kan vara svårt att hitta rätt väggfäste bland alla modeller med olika mått och funktioner.
Här ger vi dig all information du behöver veta för välja rätt väggfäste till just din TV.

Innan du börjar…!

1

TV:ns vikt

2

Måtten mellan fästpunkterna på TV:n (VESA-mått)

3

Hur mycket kablarna
sticker ut på TV:n

4

Behöver du kunna tilta eller
vinkla TV:n

Vad är VESA?

VESA berättar för tillverkarna var skruvhålen bak på TV:n ska placeras
och används som standard.

Exempel: VESA 600×400
Om skruvhålen har ett avstånd på 600 mm mellan de översta skruvhålen och
400 mm från det översta till nedersta hålet så har TV:n VESA 600×400.

Totalt finns åtta olika möjliga varianter av skruvavstånd bakom TV-apparaterna eller med andra ord åtta olika VESA-mått:
– 75×75, 100×100, 100×200, 200×200, 400×200, 400×400, 600×400, 800×400 mm.

Mät TV:ns VESA-mått

Mät på baksidan av din TV enligt vår exempelbild – jämför sedan det med specifikationen på våra väggfästen. Måtten mellan skruvhålen på din TV behöver inte vara exakta hundratal, utan kan t ex vara 498×395 mm eftersom många av våra väggfästen är ställbara efter olika mått. Många väggfästen är kompatibla med flera VESA-mått.

Monteringstips!

Fundera först vart på väggen TV:n ska placeras. Om du är osäker kan du tejpa upp en kvadrat i motsvarande storlek och sätta dig i soffan för att få en ungefärlig uppskattning. Den generella rekommendationen för hur högt TV:n ska placeras är att skärmens mittpunkt når strax under i ögonhöjd. Om du av praktiska orsaker måste placera TV:n högre bör den vinklas lite nedåt med hjälp av ett tiltbart väggfäste. En alltför hög placering kan bli en belastning för nacken.

Hitta VESA-måttet på hemsidan

Klicka på fliken Specifikationer på TV:ns produktsida och scrolla ner till rubriken Allmänna egenskaper så hittar du Mått mellan skruvfästen (mm) d.v.s. VESA-måttet.

Har du en betong eller gipsvägg?

Har du en betongvägg eller motsvarande

Har du t.ex en betongvägg krävs en rejäl slagborr för att borra hål till pluggarna. Var noga att använda rätt storlek på borren så inte hållet blir för stort. Använd hellre en liten borr till en början då det blir mer lättarbetat och exakt då. Betongpluggar ingår i förpackningen på de flesta av våra väggfästen.

Om du har gipsvägg

Alt.1
Leta upp vart reglarna sitter i väggen. Med hjälp av en regeldetektor kan du hitta dessa och säkerställa att fastställandet mellan fästet och väggen är på rätt plats. Det bästa är ifall du kan skruva fast fästet så det fäster i båda reglarna men det kräver också att du har ett fäste som är tillräckligt brett. Är inte fästet brett nog, eller inte hamnar precis där du önskar så är alternativet att montera fästet i mitten av en regel och använda expanderbultar på sidan om fästet. Om du inte har möjlighet att fästa fästet i båda reglarna så bör inte heller tyngre skärmar användas.

Alt.2
Köp rejäla expanderbultar men se till att den är gjord för den tjocklek du har på gipset. Denna lösning är ett alternativ för mindre och lättare skärmar. Belasta gärna väggfästet med en högre belastning innan du monterar på TV:n för att säkerställa att monteringen håller för din TV. Detta är inte garanti att det kommer att hålla men en bra uppskattning för att se ifall gipsväggen med monteringen klarar att bära upp TV:n.

Alt.3
Fäst en horisontell plankbit i väggens bakomliggande reglar (relgarna sitter oftast med 60 centimeters mellanrum) och fäst sedan fästet med rejäla skruvar i plankan. Måla gärna plankan i samma färg som bakomliggande vägg för ett snyggare resultat. Denna lösning är klart att föredra istället för alternativ 1 och 2.

Våra rekommenderade väggfästen & golvstativ

Ultratunna väggfästen

Super Slim Serien

Specialfästen

Golvstativ

Återförsäljare, kontakta vår distributörer:

Vill du som är återförsäljare synas här?
Ring 08-615 04 00

Är du Återförsäljare och vill du synas i vår marknadsföring ?
Efter att du lagt upp våra produkter i din webbshop kontakta oss så vi kan hjälpa dig att synas här och på andra ställen vi annonserar.